Απόβλητα: Προκηρύχθηκε ο Διαγωνισμός για τη ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης στη Μαυροράχη

Απόβλητα: Προκηρύχθηκε ο Διαγωνισμός για τη ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης στη Μαυροράχη

Την προκήρυξη δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦοΔΣΑ Κ. Μακεδονίας.

Παρουσία του ΓΓ Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου η ΕΕ του ΦοΔΣΑ ΚΜ και μετά από εισήγηση του προέδρου Μ. Γεράνη ενέκρινε την προκήρυξη της 1ης φάσης του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού που περιλαμβάνει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία της ΜΕΑ Δ. Τομέα στην περιοχή του δήμου Λαγκαδά.

Όπως τόνισε ο κ. Γραφάκος, το έργο αυτό του Περιφερειακού Συνδέσμου αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τη χώρα και «ένα αποφασιστικό βήμα στην κοινή προσπάθεια κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης να πάψουμε να είμαστε ουραγοί της ΕΕ στη διαχείριση των απορριμμάτων».

«Πιστεύουμε», είπε ο κ. Γραφάκος, «στη Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με την οποία υλοποιείται το έργο και με συνεργασία, πρόγραμμα και δουλειά θα πετύχουμε όλους τους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων με πρώτο από όλους τη μείωση του υπολείμματος ταφής σε ποσοστά κάτω του 10% επί του συνόλου».

Από την πλευρά του ο κ. Γεράνης ευχαρίστησε τους 38 Δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και τους δυο υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον πρώην Κωστή Χατζηδάκη και νυν Κώστα Σκρέκα, «για την καθοριστική συμβολή τους υπογραμμίζοντας ότι με το έργο αυτό ανοίγει ο κύκλος της κατασκευής μιας σειράς υποδομών όπως η ΜΕΑ Ανατολικού που περιλαμβάνονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) και θα οδηγήσουν την Κ. Μακεδονία στη νέα εποχή της κυκλικής οικονομίας και της αξιοποίησης όλων των ανακυκλώσιμων υλικών».

Με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΦΟΔΣΑ, εξοικονομούνται χρήματα και ορθολογικοποιείται το κόστος κατασκευής και λειτουργίας των έργων ενώ με την αυστηρή εποπτεία του δημοσίου εξασφαλίζεται η εφαρμογή των όρων προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

«Το στοίχημα για μια πιο καθαρή και πιο αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων τώρα κερδίζεται. Με την προώθηση του σχεδίου της ενεργειακής αξιοποίησης στο δίκτυο της Εγνατίας Οδού από τη Θράκη μέχρι το Ιόνιο που έχει γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση της ΝΔ οι πολίτες της Β. Ελλάδας θα δουν να υλοποιείται η οριστική και καθαρή λύση της διαχείρισης όλων των στερεών αποβλήτων», σημειώνεται.

Στη συνεδρίαση που έγινε με τηλεδιάσκεψη λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊο πήραν μέρος ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος Κ. Γιουτίκας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ Κ. Ζέρβας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου, Δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς,  Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτριος Γιάννου, Αντιδήμαρχος Δήμου Ηράκλειας Στέφανος Χατζηιωαννίδης, Αντιδήμαρχος Βέροιας Βασίλειος Παπαδόπουλος, Αντιδήμαρχος Κατερίνης Γεώργιος Κυριακίδης.

περισσότερα …