Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης: Ανεβάζει ρυθμούς η ορθή διαχείριση απορριμμάτων

Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης: Ανεβάζει ρυθμούς η ορθή διαχείριση απορριμμάτων

Του Νίκου Αβουκάτου

Ικανοποιητικά είναι τα αποτελέσματα της ορθής διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης. Περίπου ένας τόνος οργανικών αποβλήτων που συλλέχθηκε στους ειδικούς κάδους μεταφέρθηκε στη μονάδα αξιοποίησης το β’ εξάμηνο του 2023 ενώ το α’ εξάμηνο του ίδιο έτους ήταν μόλις 45 κιλά. Σημαντική ήταν η μείωση των αποβλήτων που δεν κατέληξαν στον ΧΥΤΑ. Το α’ εξάμηνο ξεπέρασαν τους 1,5 τόνους  ενώ το β’ εξάμηνο μειώθηκαν αισθητά στα 337 κιλά.

Στην ΚΑΘ ΑΕ παράγονται ετησίως 3.500 – 4.000 τόνοι απόβλητα, με το μεγαλύτερο όγκο να αφορά απορρίμματα της λαχαναγοράς. Από αυτά, άνω του 70% αφορά τα οργανικά απόβλητα οπωρολαχανικών και τα ανακυκλώσιμα από τις συσκευασίες τους.

Από το καλοκαίρι του 2020 ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια, προσπάθεια καλής πρακτικής φιλικής και ωφέλιμης προς το περιβάλλον, αξιοποίησης των αποβλήτων της ΚΑΘ ΑΕ με στόχο να μην καταλήγουν στον ΧΥΤΑ αυτά που μπορούν να αξιοποιηθούν.

«Οι προκλήσεις ήταν πολλές καθώς υπήρχε μια μακροχρόνια λανθασμένη νοοτροπία απόρριψης των αποβλήτων και έπρεπε να πειστούν και να οργανωθούν οι έμποροι προς την κατεύθυνση αυτή. Στην αρχή δεν υπήρξε υπομονή από τους εμπόρους και υπήρχαν έντονες αντιδράσεις και δυσπιστία,  και δεν υπήρξε αμεσότητα από την ανάδοχο εταιρεία.  Πήρε χρόνο αλλά καταφέραμε αλλαγή νοοτροπίας και οργάνωση στη διαχείριση αποβλήτων έχοντας πλέον μια καθαρή Αγορά» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης  Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

Από τον Ιούλιο του 2023 και αφότου πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια ως την ανάδειξη του τελικού αναδόχου στη μελετημένη διακήρυξη που ετοιμάστηκε με σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων, αλλά και την καθαριότητα των χώρων, πλέον εκτελείται το έργο αυτό με σημαντικά οφέλη και η ανάδοχος εταιρεία παραλαμβάνει τα οργανικά και ανακυκλώσιμα από τις ράμπες εμπόρων λαχαναγοράς έπειτα από τηλεφωνική κλήση.

«Σχεδόν το σύνολο των εμπόρων καλεί τον ανάδοχο για την παράδοση των οργανικών και ανακυκλώσιμων αποβλήτων από τη ράμπα του καταστήματος του. Η αποκομιδή πραγματοποιείται εντός της ίδιας ημέρας που πραγματοποιήθηκε η κλήση από τον έμπορο. Γίνεται διαλογή στην πηγή και έτσι διαχωρίζονται τα οργανικά, τα ανακυκλώσιμα (χαρτί, πλαστικό, ξύλο) και τα σύμμεικτα και στη συνέχεια οδηγούνται προς τις μονάδες αξιοποίησής τους ή στον ΧΥΤΑ αντίστοιχα» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Στο παρακάτω γράφημα (1) φαίνεται η διαφορά των ποσοτήτων στον τρόπο αξιοποίησης πριν και μετά την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων από την ανάδοχο εταιρεία.

Από τον Απρίλιο του 2018, στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG V-A Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020, η ΚΑΘ ίδρυσε την «Κοινωνική Επισιτιστική Βοήθεια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία» με διακριτικό τίτλο “Social Plate”, ως συμβολή στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Σκοπός του προγράμματος είναι η σίτιση των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων, η παροχή εργασίας σε μακροχρόνια ανέργους και ο περιορισμός απώλειας τροφίμων.

Κάθε μέρα, έμποροι της Κ.Α.Θ. Α.Ε παραδίδουν ποσότητες μη εμπορεύσιμων οπωροκηπευτικών στο “Social Plate” και υπό την εποπτεία του υπευθύνου ποιοτικού ελέγχου τα προϊόντα διαχωρίζονται σε κατάλληλα προς κατανάλωση και μη. Κατόπιν με τη βοήθεια εθελοντών από τους φορείς που επωφελούνται από το πρόγραμμα ανασυσκευάζονται. Κοινωνικοί φορείς της περιφέρειας (Κοινωνικά Παντοπωλεία, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Συσσίτια Εκκλησιών, Συλλογικότητες κ.α.) συνεργαζόμενοι με το πρόγραμμα παραλαμβάνουν τα ανακτημένα προϊόντα και τα διανέμουν μαγειρεμένα ή μη, σε ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας μας.

Στο τέλος του 2019, που ήταν και το τέλος του προγράμματος INTERREG V-A Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020, η Κ.Α.Θ. ΑΕ συνέχισε την λειτουργία του “Social Plate” με ιδίους πόρους. Από τον Νοέμβριο 2022 η Κ.Α.Θ. Α.Ε. αναδείχθηκε νέος συνδικαιούχος του έργου LIFE-IP CEI – Greece με τίτλο «Δράσεις επίδειξης για την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων τροφίμων και περισσευμάτων»  που συντονίζεται από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος,

Από την έναρξη του προγράμματος (4ος 2018) μέχρι και σήμερα (3ος 2024), το Social Plate έχει παραλάβει 1536,139 τόνους φρούτων – λαχανικών από τους οποίους έχει προσφέρει στους συνεργαζόμενους φορείς 1145,193 τόνους.

 

Στο παρακάτω γράφημα (2) οι ποσότητες σε τόνους που παρέλαβε και πρόσφερε το Social Plate ετησίως από το 2018 μέχρι σήμερα.

Πηγή: https://greenagenda.gr