Παγκάκια και καρέκλες από ανακυκλωμένα αλιευτικά δίχτυα που ξεβράζονται στις ακτές της Αμοργού

Παγκάκια και καρέκλες από ανακυκλωμένα αλιευτικά δίχτυα που ξεβράζονται στις ακτές της Αμοργού

του Νίκου Αβουκάτου

Παγκάκια και καρέκλες φτιάχνονται από τα ανακυκλωμένα δίχτυα των ψαράδων που συλλέγονται στην Αμοργό, στο πλαίσιο εφαρμογής του πρωτοποριακού προγράμματος «Αμοργόραμα». Στόχος του προγράμματος είναι να αντιμετωπίσει βιώσιμα την ολοένα αυξανόμενη ρύπανση των ακτών του νησιού από πλαστικά και ταυτόχρονα το πρόβλημα της υπεραλίευσης στο Αιγαίο Πέλαγος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Αμοργού «Η Χοζοβιώτισσα», Μιχάλη Κρόσμαν, κάθε Άνοιξη μετά τις φουρτούνες του χειμώνα συσσωρεύονται τόνοι σκουπιδιών στις βορεινές παραλίες της Αμοργού.

Ο Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος Αμοργού, που ιδρύθηκε το 2003, έχει ως κύριο στόχο την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων των ψαράδων και την εκπροσώπηση των αιτημάτων τους στις αρχές. «Το “Αμοργόραμα” είναι το όραμα των ψαράδων της Αμοργού για καθαρές θάλασσες γεμάτες ψάρια και στοχεύουμε να βρούμε μια βιώσιμη προσέγγιση για αυτές τις προκλήσεις», αναφέρει στη Greenagenda.gr ο κ. Κρόσμαν.

Τα τελευταία τρία χρόνια, τα μέλη του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Αμοργού συλλέγουν τόνους πλαστικού με κονδύλια από το Πράσινο Ταμείο, τα οποία ανακυκλώνονται σε συνεργασία με την Enaleia. Επιπλέον, μέσω της καμπάνιας crowdfunding, οι ψαράδες άρχισαν να αλλάζουν τα αλιευτικά τους εργαλεία.

«Η ανησυχία για την επιβίωσή μας ως αλιείς μάς οδήγησε σε πολλές συναντήσεις και μακρές συζητήσεις, όπου συνειδητοποιήσαμε την ανάγκη να δώσουμε χρόνο και χώρο στα ιχθυαποθέματα να ανακάμψουν. Κατανοήσαμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε υγιείς θάλασσες με τις ακτές μας γεμάτες πλαστικά και απορρίμματα. Αυτό οδήγησε στην αλλαγή του τρόπου αλιείας μας, θυσιάζοντας πολλά. Το “Αμοργόραμα” είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όλους μας να γίνουμε μέρος της λύσης. Από το νησί της Αμοργού, στο κέντρο του Αιγαίου, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε άλλα νησιά και αλιευτικές κοινότητες», υπογράμμισε μιλώντας στη Greenagenda.gr ο κ. Κρόσμαν.

Το γενικό σχέδιο του Συλλόγου περιλαμβάνει τέσσερις πυλώνες:

  1. Διακοπή της αλιείας τον Απρίλιο και Μάιο, τους σημαντικότερους μήνες για την αναπαραγωγή πολλών ειδών ψαριών.
  2. Καθαρισμός των ακτών που δεν είναι προσβάσιμες από την ξηρά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
  3. Αλλαγή των αλιευτικών εργαλείων μας σε πιο βιώσιμες μορφές.
  4. Δημιουργία τριών απαγορευμένων περιοχών αλιείας.

Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια με πρωτοβουλία των ψαράδων, ουσιαστικά τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης με την υποστήριξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρμοδίων υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Πρόκειται για πρότυπη πρωτοβουλία σε όλη την Ευρώπη που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους. Από την πρώτη στιγμή ο δήμος βρέθηκε κοντά στους ψαράδες και στηρίζουμε την προσπάθεια αυτή» τόνισε στη Greenagenda.gr ο δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος.

Ο Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος Αμοργού «Η Χοζοβιώτισσα» συνεχίζει να λαμβάνει σημαντική βοήθεια από την τοπική κοινωνία και τον δήμο Αμοργού.

«Βασικός μας στόχος είναι η αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων μας σε ένα καθαρό και υγιές θαλάσσιο οικοσύστημα, καθιστώντας την αλιεία βιώσιμη μέσα από ένα πενταετές σχέδιο που υλοποιείται σε συνεργασία με το Blue Marine Foundation και το Cyclades Preservation Fund, υπό την επίβλεψη επιστημόνων και με την υποστήριξη των ελληνικών αρχών», ανέφερε ο κ. Κρόσμαν.

Πηγή : https://greenagenda.gr