Στην εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης και επεξεργασίας απορριμμάτων τροφίμων που μιμείται τη διαδικασία φυσικής πέψης προχώρησε η Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη (ΠΦΛ) του ΑΠΘ, στο πλαίσιο ερευνητικού έργου που συντονίζουν οι Καθηγητές του Τμήματος Χημείας Θοδωρής Καραπάντσιος και Αναστασία Πανταζάκη.
Τα υπολείμματα τροφίμων αποτελούν ένα τεράστιο υγειονομικό πρόβλημα, καθώς το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων καταλήγει σε χωματερές. Τα φορτηγά που τα μεταφέρουν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, ενώ οι χωματερές απελευθερώνουν μεθάνιο και τοξικές ουσίες στο περιβάλλον.