Τήλος: Mηδενική ταφή απορριμμάτων - Ξεπέρασε το 86% η ανάκτηση των ΑΣΑ

Τήλος: Mηδενική ταφή απορριμμάτων - Ξεπέρασε το 86% η ανάκτηση των ΑΣΑ

Mε ποσοστό ανάκτησης να ξεπερνάει το 86% και 100% εκτροπή από την ταφή, η Τήλος αποτελεί το πρώτο νησί που πέτυχε τον στόχο των μηδενικών αποβλήτων βάσει ευρωπαϊκών και διεθνών κριτηρίων. Μέσα σε έναν μόλις χρόνο από την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών στερεών απορριμμάτων «Just Go Zero», η πόρτα-πόρτα συλλογή σε διακριτά ρεύματα και η καινοτόμα διαχείριση στο πρότυπο κέντρο επεξεργασίας που έχει αντικαταστήσει τον ΧΥΤΑ έχουν ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το έργο  υλοποιείται με ιδίους πόρους της εταιρείας Polygreen σε συνεργασία με τον δήμο Τήλου και την υποστήριξη της Περιφέρειας Ν. Δωδεκανήσου.

Όπως αναφέρει ο ιδρυτής της Polygreen και εμπνευστής του «Just Go Zero», Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος: «Στην Τήλο εγκαινιάζεται ο πολιτισμός που θα ονομαστεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος ως πολιτισμός των νησιών του Νοτίου Αιγαίου. Ένας πολιτισμός με 100% εκτροπή από ταφή, πλήρη κυκλική διαχείριση όλων των υλικών και, το σημαντικότερο, μια εντελώς νέα αντίληψη ζωής. Σε αυτόν το νέο πολιτισμό η έννοια του απόβλητου θα συναντιέται μόνο σε μουσειακούς χώρους.»

Η project manager του προγράμματος Just Go Zero Tilos, Δάφνη Μάντζιου, προσθέτει: «Η διαλογή στην πηγή αποτελεί τη βάση της επιτυχίας του case study βιώσιμης ανάπτυξης του JustGoZero, του κινήματος που προάγει την εκπαίδευση και την κινητοποίηση ενεργών πολιτών για την επίτευξη υψηλών ποσοστών ανάκτησης».

Τα βιοαπόβλητα, τα ανακυκλώσιμα και τα μη ανακυκλώσιμα υλικά συλλέγονται από κάθε σπίτι, επιχείρηση και δημόσια υπηρεσία του νησιού σε διακριτά ρεύματα προτού οδηγηθούν στο Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας. Εκεί, το οργανικό υλικό, που συνιστά το ένα τρίτο της συνολικής ποσότητας, μέσω κομποστοποίησης μετατρέπεται σε λίπασμα το οποίο παραμένει στο νησί για τον εμπλουτισμό του εδάφους. Τα ανακυκλώσιμα υλικά, που φτάνουν το 55% κατά βάρος, διαχωρίζονται σε 22 υποκατηγορίες οι οποίες περιλαμβάνουν, επιπλέον των υλικών συσκευασίας, κάψουλες καφέ, μπαταρίες, ακόμα και αποτσίγαρα. Το εντυπωσιακά μικρό για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα ποσοστό υπολείμματος, αξιοποιείται για την παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου.

Με ανάκτηση πάνω του 86% των ΑΣΑ και μηδενική ταφή απορριμμάτων η Τήλος έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό στόχο ανακύκλωσης του 60% ΑΣΑ και υγειονομικής ταφής <10% έως το 2030. Έχει επίσης προβάδισμα στην χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, που από τον Ιανουάριο του ’23 είναι υποχρεωτική για όλους τους δήμους, καθώς και σε μια σειρά υποχρεώσεων των ΟΤΑ όπως η χωριστή συλλογή και ανακύκλωση στις σχολικές μονάδες (εν ισχύ από τον Σεπτέμβριο ’21), η ενημέρωση των πολιτών για πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και διαχωρισμό, η προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και η δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών.

Τα περιβαλλοντικά οφέλη της υλοποίησης, λόγω της παύσης λειτουργίας του ΧΥΤΑ, είναι πολλαπλά. Σε αυτά προστίθεται η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής κατοίκων και επισκεπτών, λόγω της απομάκρυνσης των κάδων από τους δημόσιους χώρους. Το έργο έχει δημιουργήσει περισσότερες από 10 νέες θέσεις εργασίας για τη συλλογή και διαχείριση των υλικών, ενώ αξιοσημείωτη είναι η προστιθέμενη αξία στην τουριστική δυναμική του νησιού.

Πηγή : https://greenagenda.gr