Του Νίκου Αβουκάτου
Ένα καλό παράδειγμα ανωκύκλωσης (upcycling) αποτελεί το πείραμα αξιοποίησης χρησιμοποιημένης βύνης για την παραγωγή Cookies, στο οποίο πήραν μέρος δύο επιχειρήσεις του Χαλανδρίου, η Ζυθοποιία Αναστασίου και το Τhe Preppy Experience.
Όπως εξήγησε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για την Κυκλική Οικονομία και καθηγητής του ΕΜΠ Γεράσιμος Λυμπεράτος, η πειραματική διαδικασία που συντελέστηκε ήταν ότι με τη χρησιμοποιημένη βύνη που μένει έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας της παραγωγής μπύρας και που συνήθως πετιέται, όπως επιβεβαίωσε και ο ζυθοποιός Φώτης Αναστασίου, φτιάχτηκαν τραγανά Cookies από τον σεφ του «The Preppy Experience».
Ειδικότερα, παρήχθησαν προϊόντα ανώτερης θρεπτικής αξίας από ένα παραπροϊόν που θα κατέληγε στα σκουπίδια ή στην καλύτερη περίπτωση θα γινόταν τροφή για ζώα.
«Το συγκεκριμένο παράδειγμα αναδεικνύει πως με συνεργασία μεταξύ διαφορετικών επιχειρήσεων (B2B) μπορούν να επιτευχθούν πολύ σημαντικά αποτελέσματα, με σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη», ανέφερε ο κ. Λυμπεράτος.
Tα cookies παράχθηκαν από τον Σεφ του The Preppy Experience με βάση μια ιδιαίτερα εύκολη συνταγή που μπορεί ο καθένας να την κάνει στο σπίτι του όπου τα υπολείμματα βύνης ανακατεύονται εύκολα και γρήγορα μαζί με πολύ απλά υλικά όπως (βούτυρο,ζάχαρη, αυγά, αλεύρι, κομμάτια σοκολάτας,αλάτι ,μπέικιν πάουντερ και βανίλια ) ψήνονται για περίπου 10 λεπτά και είναι έτοιμα για κατανάλωση.
«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι η χρησιμοποιημένη βύνη για την οποία πριν την γευστική δοκιμή του προϊόντος θεωρούσαμε ότι απλά υποκαθιστά το αλεύρι έπειτα από την γευστική δοκιμή είδαμε ότι το παραπροϊόν όχι μόνο δεν λειτουργεί ώς υποκατάστατο αλλά μπορεί και να θεωρηθεί ίσως και ως το πιο βασικό συστατικό επιτυχίας της συνταγής», σημείωσε ο κ. Λυμπεράτος.
Με το τρόπο αυτό παράχθηκε μια υπερτροφή υψηλής διατροφικής αξίας που μας δείχνει τελικά πόσο απλά μπορεί η ανωκύκλωση των τροφικών παραπροϊόντων μέσα από την δική της αλυσίδα παραγωγής να μας οδηγήσει μας σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Το πείραμα συνεχίζεται με την παραγωγή ψωμιού από το Bread bc του οποίου τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν και θα δειγματιστούν σύντομα.
Η ανωκύκλωση (upcycling) αποτέλεσε το αντικείμενο της τελευταίας εκδήλωσης της Μονάδας Αποτροπής Απωλειών Τροφών και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων του Δήμου Χαλανδρίου στις 30 Απριλίου, στο πλαίσιο των προγραμμάτων FoodRUs και ToNoWaste.
Πηγή: https://greenagenda.gr