Αν ο δήμος Δέλτα ανακύκλωνε το 30% των απορριμμάτων θα εξοικονομούσε 250.000 κάθε χρόνο

Αν ο δήμος Δέλτα ανακύκλωνε το 30% των απορριμμάτων θα εξοικονομούσε 250.000 κάθε χρόνο

Διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Ανακύκλωση και μείωση απορριμμάτων στον Δήμο Δέλτα: ενημερωνόμαστε, δρούμε μαζί, βελτιώνουμε τη ζωή μας!» διοργανώνει η ΚΟΙΝΣΕΠ Ecoroutes την Τετάρτη 12 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα.

Στόχος της εκδήλωσης, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΚΟΙΝΣΕΠ, είναι να αποτελέσει μία ευκαιρία για να συζητηθεί το ζήτημα της ανακύκλωσης στον δήμο Δέλτα, καθώς και οι προοπτικές βελτίωσης της ανακύκλωσης, αλλά και η ανάγκη να αλλάξουμε τις συνήθειές μας προκειμένου να μειώσουμε τα απορρίμματα που παράγουμε. Για το 2020 το ποσοστό ανακύκλωση στον δήμο Δέλτα ανήλθε στο 8% (παρουσιάζοντας μία αύξηση από 7% το 2019), ενώ η ποιότητα των υλικών στους μπλε κάδους ήταν μέτρια. Σε περίπτωση που τα επόμενα χρόνια επιτευχθεί αύξηση της ανακύκλωσης σε ένα ποσοστό της τάξης του 30%, η εξοικονόμηση πόρων για τον δήμο θα έφτανε τις 250.000 ευρώ ετησίως.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν επίσης καλές πρακτικές ενώ, εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF θα παρουσιάσει τις αλλαγές που έρχονται με το νέο νόμο για τα πλαστικά.

Η εκδήλωση περιλαμβάνεται στις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις για την προώθηση της ανακύκλωσης και την πρόληψη παραγωγής πλαστικών απορριμμάτων στον Δήμο Δέλτα», που υλοποιεί η ΚΟΙΝΣΕΠ Ecoroutes με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ» του Τομέα Μακεδονίας-Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών. Το έργο περιλαμβάνει επίσης την παραγωγή ενημερωτικών σποτ και εντύπων, εργαστήρια αναβαθμιστικής ανακύκλωσης, καθώς και έκθεση παρουσίασης των αντικειμένων που θα παραχθούν στα εργαστήρια.

Στοιχεία σύνδεσης:

https://us02web.zoom.us/j/83683307179?pwd=MWdQL2hRdFcxd3J1bWR6VTFId1RmZz09

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και μέσω Facebook στη σελίδα: https://www.facebook.com/ecoroutes.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΜΑΪΟΥ 2021

 

19:00: Έναρξη

Χαιρετισμοί:

Γιάννης Ιωαννίδης, Δήμαρχος Δέλτα
Γιώργος Κυριακίδης, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δήμου Δέλτα
 

Παρουσιάσεις

19:10 – 19:20: Παρουσίαση της ΚΟΙΝΣΕΠ Ecoroutes και των δράσεων του έργου για την προώθηση της ανακύκλωσης και μείωσης παραγωγής απορριμμάτων στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργώ», Λία Παπαδράγκα, πρόεδρος και υπεύθυνη επικοινωνίας ΚΟΙΝΣΕΠ Ecoroutes
19:20 – 19:35: Παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας κοινού για την ανακύκλωση στο Δήμο Δέλτα, Σοφία Πιπερίδου, Γιώργος Μπαγδάτογλου, Απόφοιτοι Πολιτικών Επιστημών ΑΠ, μέλη επιστημονικής ομάδας της έρευνας
19:35- 19:55: «Μια ιστορία για τα πλαστικά», Χρυσούλα Αθανασίου (ΚΠΕ Κορδελιού)
19:55- 20:10: «Το περιβαλλοντικό κόστος των πλαστικών μιας χρήσης και ο τρόπος περιορισμού τους», Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος προγραμμάτων μείωσης αποτυπώματος WWF
20:10- 20:20: «Δράσεις ανακύκλωσης από την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.», Νατάσα Ριζοπούλου, Γεωπόνος, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.
20:20-20:30: «Πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανελαίων στο Δήμο Δέλτα», Ιωάννα Μητρούση, αντιπρόεδρος κοινοπραξίας Τα Πάντα Re
20:30-20:40: «Γίνε kookoonari: ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την δημιουργία σχολείων μηδενικών απορριμμάτων», Μαρία Στρούμπα, project manager της ομάδας «kookoonari»
 

Τοποθετήσεις φορέων και δημοτών

20:40- 21:00