Αυξήθηκαν οι Ανακυκλώσιμες Συσκευασίες που συλλέχθηκαν από τους Δήμους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το 2020

Αυξήθηκαν οι Ανακυκλώσιμες Συσκευασίες που συλλέχθηκαν από τους Δήμους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το 2020

Στους 14.660 τόνους ανήλθαν οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες που συλλέχθηκαν από τους μπλε κάδους των τεσσάρων Δήμων, ενώ στους 350 περίπου τόνους ανήλθε το γυαλί, που συλλέχθηκε από τους μπλε κώδωνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. και των  Δήμων Θέρμης, Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη και Θερμαϊκού

Τα ανακυκλώσιμα υλικά που μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της Ν. Ραιδεστού, αυξήθηκαν κατά 8,6% σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2019 και κατά 16,53% σε σχέση με το 2018.

Καθαρότερο κατά 0,5% ήταν και το υλικό που συλλέχθηκε το 2020 και τα υλικά που αξιοποιήθηκαν πλησίασαν τους 9.000 τόνους, παρά το γεγονός ότι για λόγους υγιεινής και ασφάλειας, από τον Μάρτιο του 2020, όπου εντοπίζονταν κατά τη διάρκεια της διαλογής μέσα προστασίας για τον covid 19 (μάσκες, γάντια), το σχετικό φορτίο απομακρύνονταν σαν υπόλειμμα και μεταφέρονταν στο ΧΥΤΑ.

Πολλαπλά  είναι τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που προέκυψαν και το 2020, από την Ανακύκλωση στους τέσσερις Δήμους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης – ΕΕΑΑ Α.Ε. και την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.

Η αποφυγή εκπομπής 12.000 τόνων CO2 και άλλων αέριων ρύπων από τον περιορισμό της παραγωγής νέων υλικών συσκευασίας, από φυσικούς πόρους και πρωτογενείς ύλες, η  μείωση των εκπομπών από τη ελάττωση  των δρομολογίων προς το ΧΥΤΑ κατά 2.568 δρομολόγια, η αποφυγή υλοτόμησης 106.930 δέντρων μεσαίου μεγέθους από την ανακύκλωση χαρτιού, η εξοικονόμηση ενέργειας από την εφαρμογή διαδικασιών επαναδημιουργίας υλικών και ο περιορισμός της ταφής των απορριμμάτων περιλαμβάνονται στα   περιβαλλοντικά οφέλη.

Παράλληλα σημαντικά είναι και τα οικονομικά οφέλη των 4 ΟΤΑ,  με την εξοικονόμηση 315.000 € από το τέλος εισόδου στο ΧΥΤΑ σε συνδυασμό με την μείωση του κόστους  μεταφοράς και συντήρησης των Α/Φ, δεδομένης εγγύτητας του ΚΔΑΥ Θέρμης, σε σχέση με τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.