Θεσσαλονίκη: 5 θεματικοί σταθμοί στη Νέα Παραλία για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Θεσσαλονίκη: 5 θεματικοί σταθμοί στη Νέα Παραλία για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Του Νίκου Αβουκάτου 

Πέντε σταθμοί περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στήθηκαν στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο Πάρκο των Εποχών. Από τις 10 το πρωί υποδέχονται τους πρώτους μαθητές σχολείων του δήμου Θεσσαλονίκης. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος την Τετάρτη 5 Ιουνίου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΑΝΑΚΕΜ – Πανελλαδικό Σύστημα Ανακύκλωσης ΑΕΚΚ, τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» και με τη συμμετοχή του προγράμματος «Κάθε Κουτί Μετράει», της Εθελοντικής Ομάδας «Έλληνες Διασώστες» και της Εθελοντικής Ομάδας «Save Your Hood Thessaloniki» πραγματοποιούν τριήμερες δράσεις Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης.

Καθημερινά πέντε τμήματα 20 -25 μαθητών Δ΄, Ε΄ και ΣΤ’ τάξης δημοτικών σχολείων, περνάνε ανά μισή ώρα κυκλικά από τον κάθε σταθμό ενημέρωσης – βιωματικής εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, στους πέντε σταθμούς οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την Κυκλική Οικονομία και τη διαχείριση Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) και να παίξουν διαδραστικά παιχνίδια Ανακύκλωσης Αλουμινίου.

Οι Έλληνες Διασώστες παρέχουν χρήσιμες οδηγίες για Α’ Βοήθειες στο Σχολείο. Τα μέλη της «Save Your Hood Thessaloniki» εκθέτουν μερικά από τα απόβλητα των παράκτιων καθαρισμών και ενημερώνουν για τη σημασία του εθελοντισμού ενώ «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» ενημερώνουν τους μαθητές για τον δημόσιο χώρο.

«Περίπου 300 αναμένεται να επισκεφθούν τους πέντε σταθμούς στο Πάρκο των Εποχών. Με τις δράσεις μας συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση των πολιτών», τόνισε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας Πρόδρομος Νικηφορίδης.

«H αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πρέπει να μας θυμίζει ότι κάθε μέρα είναι η γιορτή του Περιβάλλοντος. Η ΑΝΑΚΕΜ επενδύει στην περιβαλλοντική εκπαίδευση

 

 

διοργανώνει μαζί με άλλους φορείς πολλές δράσεις. Διαπιστώνουμε ότι τα παιδιά είναι ενημερωμένα και  έχουν αποκτήσει  περιβαλλοντική γνώση και για τη διαχείριση των αποβλήτων. Αυτό όμως που διαπιστώνουμε είναι ότι οι μεγάλοι δεν είναι ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι. Το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών,Κατασκευών και Κατεδαφίσεων διαθέτει το προσωπικό αλλά και τις υποδομές για τη βέλτιστη διαχείριση των ΑΕΚΚ», επεσήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. Ηλίας Δημητριάδης.

Αύριο θα ξεκινήσει να φτιάχνεται ένα ψηφιδωτό φτιαγμένο από 2.000 κουτιά, στο πλαίσιο του International Recycling Tour 2024. Πρόκειται  για μια καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τις αμέτρητες δυνατότητες της ανακύκλωσης του αλουμινίου, η οποία πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε 16 πόλεις στην Ευρώπη, τη Βραζιλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όσοι βρεθούν στον Κήπο των Εποχών θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το #PixelCan, μια βραβευμένη καλλιτεχνική εγκατάσταση του Every Can Counts που σχηματίζει ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό φτιαγμένο από 2.000 κουτιά αλουμινίου.

 

«Αναδεικνύοντας το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που καλεί τους πολίτες του κόσμου να γίνουν η #GenerationRestoration, το πρωτότυπο αυτό ένα ζώο που αποτελεί εμβληματικό σύμβολο της κλιματικής κρίσης, καθώς απειλείται με εξαφάνιση λόγω της υποβάθμισης του οικοσυστήματός από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη », ανέφερε η υπεύθυνη προγράμματος του Κάθε Κουτί ΜετράειΕιρήνη Τοπουζίδου.

Ταυτόχρονα, αγόρια και κορίτσια, πρεσβευτές της ανακύκλωσης, θα βρίσκονται στη Νέα Παραλία με τα χαρακτηριστικά, πράσινα σακίδιά τους, που συμβολίζουν την ανακύκλωση εκτός σπιτιού. Στόχος τους να παρακινήσουν τους πολίτες να ανακυκλώσουν τα άδεια κουτιά αλουμινίου και να τους ενημερώσουν για τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας. Παράλληλα, όσοι επιθυμούν θα μπορούν να συμμετάσχουν στην κλήρωση για ένα ποδήλατο φτιαγμένο από 800 ανακυκλώσιμα κουτάκια αλουμινίου.

Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, οι πόλεις που συμμετέχουν στο International Recycling Tour 2024 είναι: Αλκαλά ντε Ενάρες, Μπιντγκόστζ, Μπρεστ, Μπρίστολ, Βελιγράδι, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Βρυξέλλες, Δουβλίνο, Κατάνια, Κότορ, Ντουμπάι, Πράγα, Ρίο ντε Τζανέιρο, Χάγη.

Πηγή : https://greenagenda.gr