Μαθητές του Ευόσμου έφτιαξαν οικο-κατασκευές αξιοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά των σχολείων τους

Μαθητές του Ευόσμου έφτιαξαν οικο-κατασκευές αξιοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά των σχολείων τους

του Νίκου Αβουκάτου

Για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε το οικολογικό φεστιβάλ με πρωταγωνιστές τα παιδιά του ολοήμερου νηπιαγωγείου Άρδασσας και τους μαθητές των 1ου και 14ου Δημοτικών Σχολείων του Ευόσμου. Με τη καθοδήγηση των δασκάλων τους έφτιαξαν οικολογικές κατασκευές με υλικά προερχόμενα από τη λειτουργία του σχολείου τους με σκοπό να αναδείξουν τη σημερινή κατάσταση του πλανήτη.

Ο αύλειος  χώρος του σχολικού συγκροτήματος μετατράπηκε σε ένα οικολογικό εργαστήρι ανακύκλωσης με αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.Τα υλικά  που χρησιμοποίησαν ήταν πλαστικές συσκευασίες σχολικών γευμάτων, χαρτόκουτες, συσκευασίες χάρτινων κουτιών γάλακτος,κορδόνια από σακούλες δώρων, πλαστικά κασόνια κ.α και συγκεντρώθηκαν κατά τη φετινή σχολική χρονιά.

Τα παιδιά έστειλαν ποικίλα μηνύματα δείχνοντας την ευαισθησία τους στην προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικότερα, οι μαθητές της Γ’ και ΣΤ΄ δημοτικού σχεδίασαν από χαρτόνι τα απειλούμενα είδη του πλανήτη, έφτιαξαν πρωτοσέλιδα με οικολογικές ειδήσεις για τα σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα.Επίσης, δημιούργησαν οικολογικά γραμματόσημα για να ταχυδρομηθούν γράμματα σε όλον τον πλανήτη. Τις πλαστικές συσκευασίες εμφιαλωμένου νερού τις  μετέτρεψαν σε πιόνια για σκάκι ενώ με πλαστικές σακούλες έφτιαξαν πολύχρωμα σουπλά.

]

Μια μαθήτρια της Δ΄ Δημοτικού με την κατασκευή της  επιχείρησε να αναδείξει τη ζοφερή κατάσταση του πλανήτη μας.

Οι «ΟΙΚΟ-λογικές διαδρομές 2023» ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και το ραντεβού δασκάλων και μαθητών ανανεώθηκε για την επόμενη χρονιά. Οι πρωταγωνιστές του οικολογικού φεστιβάλ ήταν εκτός από τα παιδιά του Ευόσμου, τρία τμήματα Νηπιαγωγείου και τέσσερα τμήματα Α’ Δημοτικού όμορων σχολείων.Σημαντική ήταν η συμβολή του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Φορέων και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων καθώς και η υποστήριξη της Υπεύθυνης Π.Ε ΔΠΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης.

«Τα εύσημα όμως ανήκουν στα παιδιά. Σε όλα τα παιδιά που βοήθησαν και ιδιαίτερα στα παιδιά της Γ και ΣΤ  Δημοτικού του 1ου  και 14ου σχολείου αντίστοιχα, που σχεδίασαν,οργάνωσαν, στελέχωσαν και υλοποίησαν όλες τις δράσεις. Η σύμπραξη με το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Άρδασσας έδωσε μία νέα Πνοή στο φεστιβάλ μας καθώς οι ΟΙΚΟ-λογικές διαδρομές επεκτείνονται και εκτός νομού. Αξιοσημείωτη  ήταν η συμμετοχή σχολείων από τη Δράμα και Γερμανία γεγονός που δείχνει ότι τα παιδιά είναι πρόθυμα να ακολουθήσουν ΟΙΚΟ-λογικές διαδρομές όπου και αν βρίσκονται. Τα παιδιά είναι δύναμη. Είναι η δύναμη της συνέχειας του πλανήτη μας» επεσήμανε η Ζαφειρία Ηλιάδου,  Υπεύθυνη-Συντονίστρια εκπαιδευτικός  του 1ου Δημοτικού Σχολείου.

Υπεύθυνη –Συντονίστρια εκπαιδευτικός 14ου Δημοτικού Σχολείου: Τορνικίδου Ελένη,Υπεύθυνη –Συντονίστρια εκπαιδευτικός :Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Άρδασσας Ασπράγκαθου Κατερίνα. Οι διοργανωτές ευχαριστούν τους διευθυντές και των δύο σχολείων για την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση.

Πηγή : https://greenagenda.gr