Συνοικιακή Κομποστοποίηση στην Άνω Πόλη

Συνοικιακή Κομποστοποίηση στην Άνω Πόλη

Εσάς πώς θα σας φαινόταν να μπορούσατε να “ανακυκλώσετε” τα οργανικά σας υπολείμματα, δημιουργώντας μάλιστα λίπασμα για τις γλάστρες σας;

Ο Κύκλος – Εργαστήριο Αστικής Βιωσιμότητας και Κυκλικότητας και η Ομάδα Κομποστοποίησης Άνω Πόλης σας προσκαλούν στην πλατεία Κουλέ Καφέ, εν όψει της επικείμενης τοποθέτησης ενός συνοικιακού κομποστοποιητή. Μικροί και μεγάλοι θα μάθουμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε συλλογικά τον κομποστοποιητή και από παραγωγοί απορριμάτων να γίνουμε παραγωγοί πλούσιου εδαφοβελτιωτικού χώματος, αποτρέποντας τα οργανικά μας απορρίμματα από το να καταλήξουν στις χωματερές!

Tην Κυριακή 29 Μαΐου, με τη συνεργασία και την καθοδήγηση μελών της ομάδας RE:THiNK, εξοικειωνόμαστε με την πρακτική της κομποστοποίησης σε επίπεδο γειτονιάς και μέσα από βιωματικά εργαστήρια, παιχνίδια αλλά και ενημερωτικό υλικό μαθαίνουμε για την αξία αυτού του τρόπου “ανακύκλωσης” των οργανικών μας απορριμμάτων και πως μπορούμε να το κάνουμε σωστά.

Πρόγραμμα
10.30 – 12.00: Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση
– Παρουσίαση του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης και της αξίας της κομποστοποίησης για τη μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος και ανάκτησης ενέργειας υπέρ των πολιτών
– Παρουσίαση της αξίας της αναγεννητικής καλλιέργειας ως εργαλείου εκπαίδευσης και διαχείρισης ενέργειας για μια βιώσιμη κοινωνία

12.30 – 14.00: Βιωματικό εργαστήριο
– Ενημερωτικό εργαστήριο για την ορθή χρήση ενός συνοικιακού κομποστοποιητή για παιδιά και ενήλικες
– Ανταλλαγή σπόρων από παραδοσιακές ποικιλίες από την Ανοιχτή Τράπεζα Σπόρων του Αγροκτήματος Φοίφα

Κύκλος – Eργαστήριο Αστικής Βιωσιμότητας και Κυκλικότητας
Ο Κύκλος, ένα από τα έργα της ΑΜΚΕ InCommOn*, είναι ο πρώτος χώρος στην πόλη της Θεσσαλονίκης που ανοίγει το διάλογο για τη σχέση της κυκλικής οικονομίας με την αστική πραγματικότητα, διερευνά στην πράξη πώς θα μπορούσε μια γειτονιά να γίνει πιο “κυκλική” και προσκαλεί πολίτες κάθε ηλικίας να αναζητήσουν οι ίδιοι τις δυνατότητες να βελτιώσουν τις συνθήκες στις πόλεις και στις γειτονιές τους. Με αυτό τον σκοπό διοργανώνει σε εβδομαδιαία βάση δράσεις για όλους και όλες, όπως εργαστήρια, συναντήσεις παραγωγής & ανταλλαγής γνώσης, δράσεις με τη γειτονιά και ενημερωτικές καμπάνιες.

Ομάδα Κομποστοποίησης Άνω Πόλης
Στο πλαίσιο των ανοιχτών συναντήσεων παραγωγής και ανταλλαγής γνώσης που οργανώνει ο Κύκλος και μετά από ενδιαφέρον των πολιτών, δημιουργήθηκε η Ομάδα Κομποστοποίησης Άνω Πόλης. Από τον Οκτώβριο του 2021 πραγματοποιούνται τακτικές ανοιχτές συναντήσεις, στις οποίες μοιραζόμαστε γνώσεις και επιμορφωνόμαστε σε ζητήματα καλύτερης διαχείρισης οργανικών υπολειμμάτων, συν-σχεδιάζουμε τον βηματισμό για μια πιο συλλογική διαχείριση αυτών, διερευνούμε τις στάσεις και τις απόψεις άλλων ανθρώπων της περιοχής μας γύρω από την κομποστοποίηση και πραγματοποιούμε δράσεις ενημέρωσης για μικρούς και μεγάλους κατοίκους της γειτονιάς και της ευρύτερης πόλης.

RE:THiNK
Η RE:THINK ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ είναι ένας εκπαιδευτικός, πολιτιστικός αλλά και παραγωγικός συνεταιρισμός, μη κερδοσκοπικός, με στόχο την διάδοση του “πολιτισμού της καλλιέργειας”, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις αναγεννητικές πρακτικές καλλιέργειας, την διατήρηση της βιοποικιλότητας, την ανάπτυξη και διατήρηση τράπεζας ανοικτών παραδοσιακών σπόρων, την εκμάθηση τεχνικών αυτοδιαχείρισης της ενέργειας στην καθημερινότητα μας και την οικοκεντρική βιωματική εκπαίδευση. Το RE:THINK – Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης είναι ένα πρωτότυπο παράδειγμα κοινωνικής διαχείρισης των απορριμμάτων από τους ίδιους τους πολίτες και υπέρ αυτών, καθώς μετατρέπονται από παραγωγοί οργανικών υπολειμμάτων σε παραγωγούς κομπόστ (πλούσιου εδαφοβελτιωτικού χώματος).

*ΙnCommOn

Η οργάνωση InCommOn, προωθώντας την κυκλική οικονομία, υποστηρίζει τις τοπικές κοινότητες στην εξεύρεση δημιουργικών λύσεων σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά αστικά ζητήματα.

Μέσα από τη συμμετοχική και βιώσιμη αστική ανάπτυξη, πραγματοποιεί καινοτόμα έργα και επιδιώκει να βρει -από κοινού με τους πολίτες- τρόπους να γίνουν πιο φιλικές και βιώσιμες οι γειτονιές και οι πόλεις μας.

Πηγή: Cityportal

Συνοικιακή Κομποστοποίηση στην Άνω Πόλη