Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: Μέσα στο 2025 θα συλλεχθούν 1.000 τόνοι οργανικών αποβλήτων – Ο απολογισμός για τους καφέ κάδους

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: Μέσα στο 2025 θα συλλεχθούν 1.000 τόνοι οργανικών αποβλήτων – Ο απολογισμός για τους καφέ κάδους

Του Νίκου Αβουκάτου

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος της ορθής διαχείρισης των οργανικών υπολειμμάτων στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου. Το πρόγραμμα του καφέ κάδος έχει καθολική εφαρμογή σε όλες τις λαϊκές αγορές του δήμου.

Τα συνεργεία καθαριότητας συλλέγουν τα υπολείμματα από τα προϊόντα εμπόρων και παραγωγών μέσα από μια πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση αποκομιδής και καθαρισμού. Κατά τις πρωινές ώρες γίνεται η τοποθέτηση τους και τις μεσημεριανές ώρες γίνεται η διαλογή στην πηγή, των οργανικών, των υλικών ανακύκλωσης και των σύμμεικτων και η διαδικασία ολοκληρώνεται με το πλύσιμο κάδων και δρόμων, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γιώργο Μαξούρα.

Συνολικά έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία, πάνω από 250 κάδοι κυρίως είναι χωρητικότητας 400 λίτρων στις λαϊκές αγορές, τα καταστήματα εστίασης , οπωρολαχανικών και τα σούπερ μάρκετ.

«Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, ρίξαμε ιδιαίτερο βάρος στην αύξηση της ανακύκλωσης, με στόχο τόσο το σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και την ενίσχυση των οικονομικών του δήμου προς όφελος των συνδημοτών μας. Εκτός από την αναδιαμόρφωση των δρομολογίων για την αποκομιδή των απορριμμάτων, με την οποία πετύχαμε ταχύτερη αποκομιδή και κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, εξοικονομώντας παράλληλα σημαντικούς πόρους από τα καύσιμα, εστιάσαμε στην προώθηση του μπλε κάδου, αλλά και στη σταδιακή χρήση του καφέ κάδου», επισήμανε ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Λευτέρης Αλεξανδρίδης.

Το 2024 συλλέχθηκαν περίπου 200 τόνοι οργανικών αποβλήτων και ο στόχος της δημοτική αρχής είναι εντός του 2025 να συλλεχθούν 1.000 τόνοι.

«Μέσα σε λίγους μόνο μήνες συλλέξαμε περίπου 200 τόνους οργανικών απορριμμάτων και έχουμε ήδη βάλει ακόμη ψηλότερα τον πήχη για το τρέχον έτος. Η ενίσχυση της ανακύκλωσης είναι μία στρατηγική επιλογή μας και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να πετύχουμε», υπογράμμισε ο κ. Αλεξανδρίδης.

Σύντομα αναμένεται η επέκταση του  δικτύου του καφέ κάδου και σε πολυκατοικίες όπου θα γίνει η τοποθέτηση τους στις πιλοτές των κτιρίων. Η αρχή θα γίνει στην περιοχή άνωθεν της  περιφερειακής οδού  και προγραμματίζεται  το πρόγραμμα να επεκταθεί σε όλα τα σπίτια  εντός του 2026.

Τα οργανικά απόβλητα  μετατρέπονται σε κομπόστ και ποσότητες του οργανικού υλικού αποδίδονται στην  υπηρεσία πρασίνου του δήμου ενώ το υπόλοιπο αξιοποιείται  από τον  αξιοποιείται από τον ΦΟΔΣΑ.