Του Νίκου Αβουκάτου
Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο δήμος Θεσσαλονίκης κάλεσε τους δημότες να ανακυκλώσουν τα παλιά μαγειρικά σκεύη τους και τα μαγειρικά έλαια με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας και στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας στην πόλη.
Από νωρίς το πρωί που ξεκίνησε η “πράσινη” αυτή δράση, δεκάδες ήταν οι πολίτες που άφησαν στον αύλειο χώρο του δημαρχείου κατσαρόλες, τηγάνια, χύτρες καθώς και μπουκάλια με χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια.
Όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δήμου Θεσσαλονίκης έκαναν λόγο για μια σημαντική πρωτοβουλία που συμβάλει στην διάδοση της ανακύκλωσης και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Βαίλης Γάκης ευχαρίστησε όλους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του δήμου.Η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Τμήματος Τουρισμού, καθώς η Θεσσαλονίκη είναι μέλος του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO.
Τη συγκεκριμένη δράση υποστήριξαν ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, το «Πράσινο Λάδι» και η «Agris». O κάθε πολίτης που αφήνει το μαγειρικό σκεύος ή το μπουκάλι με το μαγειρικό λάδι παίρνει ως ανταπόδοση ένα φυτό ντομάτας που το προσφέρει η εταιρεία «Agris».