The Sustainables: Παραγωγή βιοντίζελ με μονάδα πυρόλυσης μικρής κλίμακας από τους… Βιώσιμους του ΑΠΘ

The Sustainables: Παραγωγή βιοντίζελ με μονάδα πυρόλυσης μικρής κλίμακας από τους… Βιώσιμους του ΑΠΘ

Θα μπορούσε να είναι τίτλος χολιγουντιανής ταινίας. Άλλωστε, το όνομα της θυμίζει κάτι από… υπερήρωες. Είναι όμως κάτι διαφορετικό: πρόκειται για την ομάδα του Εργαστηρίου Μηχανικής της Αειφορίας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ με το όνομα «The Sustainables» (Οι Βιώσιμοι), που εμπνεύστηκε την ιδέα της παραγωγής βιοντίζελ μέσω φορητής μονάδας πυρόλυσης μικρής κλίμακας από τους ίδιους τους αγρότες με την αξιοποίηση γεωργικών αποβλήτων. Σκοπός; Τόσο η εξοικονόμηση του ενεργειακού τους κόστους όσο και η προστασία του περιβάλλοντος.

Η ομάδα «The Sustainables» έχει αναπτύξει μια μικρή φορητή μονάδα που λειτουργεί με την τεχνολογία της πυρόλυσης και παράγει βιοντίζελ από υπολειμματική βιομάζα αγροτικών καλλιεργειών, όπως σιτηρά και βαμβάκι, ιδιαίτερα δημοφιλείς καλλιέργειες στη χώρα μας και με υψηλό ποσοστό γεωργικών αποβλήτων. Η καινοτομία στη φορητή αυτή μονάδα είναι το ότι οι «The Sustainables» εφάρμοσαν τις αρχές μιας εργοστασιακής μονάδας μεγάλου μεγέθους σε μικρή κλίμακα, κατάφεραν δηλαδή να κάνουν scale down την υπάρχουσα τεχνολογία. Ο αγρότης με τη μονάδα αυτή -την οποία μπορεί άνετα να χειριστεί- έχει τη δυνατότητα την ίδια ώρα που βρίσκεται στο χωράφι του και ασχολείται με τις γεωργικές εργασίες, να παράγει το βιοκαύσιμό του και στη συνέχεια να το αξιοποιεί στα γεωργικά του μηχανήματα, από μια γεννήτρια μέχρι ένα τρακτέρ, εξοικονομώντας περίπου 20% με 30% του κόστους. Μάλιστα, το βιοκαύσιμο αυτό μπορεί να το υποδεχθεί οποιοσδήποτε συμβατικός κινητήρας, χωρίς καμία μετατροπή, στο πλαίσιο ενός ενεργειακού μείγματος.

Η ιδέα, πέραν των περιβαλλοντικών ανησυχιών των μελών της ομάδας και του Εργαστηρίου -όπου διευθυντής είναι ο καθηγητής Χρίστος Βλαχοκώστας, πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών- προέκυψε και από τη διαπίστωση, μέσω ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με τη γεωργία, των αναγκών του κλάδου για μείωση του ενεργειακού κόστους.

Προσεχώς και η spin off

Επόμενο βήμα της ομάδας είναι η δημιουργία ομώνυμης spin off, πιθανότατα μετά την άνοιξη, καθώς στόχος είναι η ερευνητική ιδέα να βγει στην αγορά.  Αυτή τη στιγμή η φορητή μονάδα λειτουργεί σε κλίμακα εργαστηρίου, μετά την ίδρυση της spin off όμως και με την εισροή των πρώτων κεφαλαίων, στόχος είναι να διακριβωθεί πώς αποδίδει και σε πραγματική κλίμακα, αλλά και πώς θα οργανωθεί η αλυσίδα παραγωγής.

«Η ιδέα ήταν να αξιοποιήσουμε την υπολειμματική βιομάζα για την παραγωγή καυσίμου από τους αγρότες σε μικρή κλίμακα. Άλλωστε, η Ελλάδα έχει πολλούς αγρότες και πολλή ανεκμετάλλευτη βιομάζα, που μετά την εκκαθάριση της σοδειάς καίγεται ή πετιέται. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύξαμε τη φορητή μονάδα» λέει στη Voria.gr ο Δημήτρης Κουμπάκης, μηχανολόγος μηχανικός, υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και μέλος των «The Sustanaibles».

Η ομάδα παρουσίασε το πρωτότυπο που έχει δημιουργήσει και την ιδέα πάνω στην οποία βασίστηκε στον πρόσφατο διαγωνισμό Next Stage Lab-To-Market Bootcamp και έλαβε ιδιαίτερα θετικό feedback. Μάλιστα, οι «The Sustainables» είχαν φέρει μαζί τους και ένα μπουκάλι βιοντίζελ που προέκυψε από τη διαδικασία. «Αυτό που έκανε αίσθηση, πέραν της ιδέας, ήταν πως παρουσιάσαμε ένα απτό αποτέλεσμα της ερευνητικής μας δουλειάς» προσθέτει η project manager των ερευνητικών έργων του Εργαστηρίου Μηχανικής της Αειφορίας, Κλειώ Κυρκοπούλου. Από την πλευρά του ο επίσης μηχανολόγος μηχανικός και υποψήφιος διδάκτορας, μέλος των «The Sustainables», Λάμπρος Τουφεξής, υπογραμμίζει και την περιβαλλοντική διάσταση του εγχειρήματος, καθώς με τη λύση αυτή θα μειώνεται η χρήση ορυκτών καυσίμων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπομπή ρύπων.

Πηγή:https://greenagenda.gr   Voria.gr