Δήμος Νέας Προποντίδας: Ημερίδα ενημέρωσης για τον μπλε κάδο ανακύκλωσης

Δήμος Νέας Προποντίδας: Ημερίδα ενημέρωσης για τον μπλε κάδο ανακύκλωσης

Ο Δήμος Νέας Προποντίδας, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE)/ Μεσογειακή Εκπαιδευτική Πρωτοβουλία για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Δίκτυο MEdIES) διοργάνωσαν Ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης με θέμα: «Πλαστικά μετά τη Χρήση; Η θέση τους στον Μπλε κάδο! Μακριά από τις γαλάζιες θάλασσες», στο Δημοτικό Θέατρο Νέων Μουδανιών.

Την ημερίδα άνοιξε Δήμαρχος Ν. Προποντίδας, ο οποίος αναφέρθηκε στα προγράμματα ανακύκλωσης που υλοποιούνται στον Δήμο καθώς και στον σχεδιασμό που γίνεται προς την κατεύθυνση αυτή από τη Δημοτική αρχή. Συγκεκριμένα, ήδη υλοποιείται το πρόγραμμα των μπλε κάδων (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, χαρτόνι, αλουμίνιο, λευκοσίδηρος), η ανακύκλωση γυαλιού στους μπλε κώδωνες, ρούχων, ανακύκλωση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, φωτιστικών και λαμπτήρων, μπαταριών και καπακιών.

Επίσης, έχουν γίνει όλες οι ενέργειες, ώστε να τοποθετηθεί οικίσκος στον οποίο ο δημότης θα μπορεί να πηγαίνει ανακυκλώσιμα υλικά, όπως για παράδειγμα πλαστικά μπουκάλια και να λαμβάνει ως αντίτιμο το κουπόνι εξαργύρωσης σε super market της περιοχής. Σχεδιάζονται ακόμη “πράσινα σημεία” και “γωνιές ανακύκλωσης”.

“Αν και αυτή τη στιγμή”, ο δήμος δεν έχει κέρδος από την ανακύκλωση συνεχίζει την προσπάθεια στοχεύοντας στα περιβαλλοντικά οφέλη δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να τη στηρίξουν” κατέληξε ο κ. Καρράς,”

Η προϊσταμένη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χαλκιδικής, κα Ζαφειρούλα Μυλωνά αναφέρθηκε στα παιδιά και στους νέους ως φορείς διαμόρφωσης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς για την Αειφορία. Η αν. Υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρναίας κα Μπίνιου παρουσίασε τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που υλοποιεί το κέντρο για τους μαθητές Δημοτικού.

Ο Διευθυντής του εσπερινού λυκείου Ν. Μουδανιών και εκπρόσωπος στην ημερίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής Λάζαρος Φωτιάδης αναφέρθηκε στην εφαρμογή των προγραμμάτων ανακύκλωσης, καθώς και στα υλικά των εργαστηρίων, που μπορούν να ανακυκλωθούν.

Ο διευθυντής του ΔΙΕΚ Ν. Μουδανιών Χαρίλαος Καταβάτης στάθηκε στην ανακύκλωση, που πραγματοποιείται στο ΔΙΕΚ από υλικά, που χρησιμοποιούν στις διάφορες ειδικότητες. Στη συνέχεια η Διευθύντρια του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Δήμου Ν.Προποντίδας κα Λία Παπανικολάου παρουσίασε τις δράσεις, που πραγματοποιήθηκαν στα δύο χρόνια λειτουργίας του και αφορούσαν στην ανακύκλωση και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση των εκπαιδευομένων.

Εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης μίλησε ο Δημήτρης Παπασωτηρίου, Υπεύθυνος Marketing και ΟΤΑ. Στην ομιλία του ανέλυσε την υπάρχουσα κατάσταση της ανακύκλωσης στην Ελλάδα και εστίασε στις προκλήσεις και προοπτικές της.

Τέλος, ο κ. Ψαλλιδάς, εκπρόσωπος του Δικτύου MEdIES του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης (MIO-ECSDE) παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα “Πλαστικά μετά τη χρήση; Η θέση τους στον μπλε κάδο! Μακριά από τις γαλάζιες θάλασσες”.

Την ημερίδα παρακολούθησαν Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της εκπαίδευσης, εκπαιδευόμενοι και ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά θέματα πολίτες, ενώ θα ακολουθήσουν ενημερώσεις και σε σχολεία του Δήμου Νέας Προποντίδας.

Πηγή: greenagenda.gr