Οδηγίες απόθεσης απορριμμάτων στα δημοτικά δίκτυα κάδων σε συνθήκες πανδημίας (COVID-19)

Οδηγίες απόθεσης απορριμμάτων στα δημοτικά δίκτυα κάδων σε συνθήκες πανδημίας (COVID-19)

Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλουμε όλοι μας για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού και για την προστασία των συμπολιτών μας και των εργαζομένων στα τμήματα καθαριότητας των Δήμων και στις μονάδες υποδοχής αποβλήτων, ακολουθούμε αυστηρά τις παρακάτω οδηγίες.

Κατά τη μεταφορά στους κάδους, των σύμμεικτων απορριμμάτων (πράσινος ή γκρι κάδος) και των συσκευασιών (μπλε κάδος) που παράγουμε:

  1. Απορρίπτουμε όλα τα μέσα προστασίας, όπως γάντια, μάσκες και πάσης φύσεως αντισηπτικά/απολυμαντικά προϊόντα στους κάδους των σύμμεικτων απορριμμάτων (πράσινος ή γκρι κάδος) και σε καμία περίπτωση στους κάδους ανακύκλωσης (μπλε κάδος)
  2. Κλείνουμε ερμητικά τις σακούλες με τις οποίες μεταφέρουμε στους κάδους τα απορρίμματα
  3. Τοποθετούμε τις σακούλες απορριμμάτων εντός των κάδων και κλείνουμε τους κάδους για να αποφευχθεί η επαφή με άλλους ανθρώπους ή αδέσποτα. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος, αναζητούμε κοντινό κάδο με διαθέσιμο χώρο ή κρατάμε τη σακούλα στο σπίτι για μια ακόμη ημέρα.
  4. Καλό είναι να προτιμούμε, εάν είναι δυνατόν, την απόρριψη στους κάδους τις ημέρες της εβδομάδας που ακολουθούν τις αργίες ή τα σαββατοκύριακα. Πχ να προτιμούμε τη Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη αντί της Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής, όπου κατά βάση συσσωρεύονται απορρίμματα τριών ημερών.
  5. Αποφεύγουμε εργασίες που παράγουν έξτρα ποσότητες απορριμμάτων όπως επισκευές και μερεμέτια και δεν βγάζουμε στο δρόμο ογκώδη αντικείμενα όπως έπιπλα η συσκευές που γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ (ΚΡΟΥΣΜΑ Η ΥΠΟΨΙΑ)

 Εάν είμαστε σε καραντίνα ή έχουμε κρούσματα ή υποψία κρούσματος στο σπίτι μας:

• Δεν διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα) για να προστατέψουμε τόσο τους εργαζόμενους στη συλλογή όσο και αυτούς στα κέντρα διαλογής υλικών που συχνά διαχωρίζουν ανακυκλώσιμα υλικά με τα χέρια, αλλά τα απορρίπτουμε μαζί με τα υπόλοιπα, στο κάδο των σύμμεικτων απορριμμάτων  (πράσινο ή γκρι)

• Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ, τις δένουμε σφιχτά και τις τοποθετούμε σε δεύτερη σακούλα που επίσης κλείνουμε σφιχτά. Προσέχουμε καλά να είναι γερές και οι δύο σακούλες, χωρίς σκισίματα, και σε περίπτωση αμφιβολίας χρησιμοποιούμε και τρίτη σακούλα.

• Χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και να δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων – τα γάντια αυτά, μόλις γυρίσουμε σπίτι, τα πετάμε στις επόμενες σακούλες απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ (ΥΓΙΕΙΣ)

Εάν είμαστε υγιείς  και δεν έχουμε υποψία κρούσματος:

• Συνεχίζουμε την ανακύκλωση όπως πριν αλλά προσέχουμε να μην τοποθετούμε εντός των ανακυκλώσιμων τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά κλπ. διότι αυτά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.

• Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ και τις δένουμε σφιχτά.