Κεντρική Μακεδονία: 8.500 χριστουγεννιάτικα δένδρα έγιναν πέλετ, εδαφοβελτιωτικό και μοριοσανίδες

Κεντρική Μακεδονία: 8.500 χριστουγεννιάτικα δένδρα έγιναν πέλετ, εδαφοβελτιωτικό και μοριοσανίδες

Σε νέο ρεκόρ ανακύκλωσης χριστουγεννιάτικων ελάτων προσβλέπει φέτος ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα από τη δράση «Κανένα δέντρο στον ΧΥΤΑ».

Σκοπός της δράσης είναι τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δένδρα που χρησιμοποιήθηκαν τις ημέρες των εορτών «να μη μείνουν ούτε μια μέρα δίπλα στους κάδους», αλλά να συλλεχθούν, να θρυμματιστούν και τα υπολείμματά τους να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι υποδειγματικό για μια κοινωνία με όσο το δυνατόν λιγότερα απόβλητα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του φορέα, ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας από το 2019 αποτελεί τον «μπροστάρη» της ανακύκλωσης των χριστουγεννιάτικων ελάτων πανελλαδικά. Στα χρόνια της υλοποίησης της δράσης έχουν συλλεχθεί περισσότερα από 8.500 χριστουγεννιάτικα έλατα.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ ΚΜ Μιχάλης Γεράνης: «Ξαναγυρνάμε σε αυτό που έλεγαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας που δεν πετούσαν τίποτα στα σκουπίδια. Τίποτα δεν πάει χαμένο, τα πάντα αξιοποιούνται. Έτσι, με σύνθημα «κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στον ΧΥΤΑ» στοχεύοντας στην μετατροπή των ελάτων σε πέλετ, εδαφοβελτιωτικό υλικό και μοριοσανίδες συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική τη δράση, για να μην γίνουμε μάρτυρες θλιβερών εικόνων, με νεκρά χριστουγεννιάτικα δέντρα στοιβαγμένα έξω από τους κάδους σκουπιδιών. Μια τέτοια εικόνα δεν μας ταιριάζει ως χώρα. Δείκτης πολιτισμού μια χώρας είναι ο τρόπος που διαχειρίζεται τα απορρίμματα της».

Ήδη οι δήμοι ξεκίνησαν την ενημέρωση των δημοτών τους για τις τοποθεσίες στις οποίες θα πρέπει να αφήσουν τα φυσικά έλατα που χρησιμοποίησαν στις εορτές. Στη συνέχεια, σε συνεννόηση με τα δασαρχεία Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού, θα επιλεγούν οι χώροι συγκέντρωσής τους, έτσι ώστε να πιάσουν δουλειά τα μηχανήματα, θρυμματιστές και κλαδοτεμαχιστές ξύλου του ΦΟΔΣΑ. Τα θρυμματισμένα υπολείμματα θα διατεθούν ως εδαφοβελτιωτικό σε δασικές περιοχές, κατά κύριο λόγο αναδασωτέες.

Πηγή :https://greenagenda.gr